Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Iskolánkból ketten vettünk részt a Less Nándor Országos Földrajzversenyen. A sikeres első forduló után 2016. április 22-23-án került sor a döntőre, melyre Debrecenbe utaztunk. Nagy izgalommal készültünk a versenyre, mert nem tudtuk, milyen típusú feladatokra számítsunk. Már az iskolai fordulóban próbára tett bennünket az a feladat, melyben a szövegben elrejtett hibákat kellett megkeresni és pontosan kijavítani. Felkészülésünk során megismerkedtünk Afrika, Ausztrália és Óceánia valamint Amerika legfontosabb természet- és gazdaságföldrajzi jellemzőivel. Sokat tanulmányoztuk a térképeket.

A döntő második napja még nagyobb izgalommal töltött el, mert egy háromtagú bizottság előtt szóbeli vizsga keretében adtunk számot tudásunkról. Ritkán kerülünk ilyen helyzetbe, de elért pontszámaink azt bizonyítják, hogy sikeres volt felkészülésünk.

Juhász Bálint

 

A döntőben résztvevő 17 tanuló közül

• Juhász Bálint a 8.

• Tornyos Tibor a 14. helyezést érte el.

 

Köszönöm a munkájukat:

Bukta Istvánné felkészítő tanár

Less Nándor Földrajzverseny honlapja
   

2016. április 25-én, az egri Varázstorony megnyitásának 10. évfordulóján került megrendezésre a „Varázstorony Országos Verseny”. A vetélkedő első fordulójában a 7. osztály tanulói látogatást tettek a varázstoronyba. Előadást hallgattak a Csillagászati Múzeumban, a Varázsteremben ki is próbálhatták az ismertetett eszközöket, a Camera Obscurával megfigyelhették a város látképét, a Planetáriumi előadás során a Naprendszerről szereztek ismereteket.

A második fordulóban a szervezők „számon kérték” a látottakat. A tesztlapok kitöltése után kiderült, hogy kik voltak a legfigyelmesebbek és legszorgalmasabbak.

Örömmel értesültünk róla, hogy iskolánk két tanulója: Juhász Bálint és Tornyos Tibor bejutott a döntőbe. Kezdődött a komolyabb felkészülés. Tablót kellett készíteni „Otthonunk a Naprendszer” tartalommal, amit a versenyen pontoztak. A döntő napján a megnyitó után kezdődött a verseny: kb. 100 diakép kivetítésekor azonnal le kellett írni a választ. Kis szünet után egyéni mérés következett: távolságmérés camera obscura segítségével. A finom ebéd elfogyasztása után kémiai kísérleteket láthattunk.

Az eredményhirdetés során a résztvevő 36 tanuló közül 8 diákot díjaztak. Nagy örömmel töltött el, hogy iskolánk tanulója, Juhász Bálint, aki a fizikai tartalmú feladatok legjobb megoldásáért különdíjban részesült.

Mindkét tanítványomnak köszönöm a felkészülést, gratulálok a szép eredményhez.

Bukta Istvánné felkészítő tanár

Az Eszterházy Károly Főiskola Varázstorony oldala